Tuesday, 15 December 2015

Bingkisan Rindu

Bismillahirrahmanirrahim...

Petang tadi menerima mesej Whatsapp dari sahabat sekolah lama. Dah bergelar puan dan bakal bergelar ummi. *cepat betul masa berlalu*

"Umie, blog awak kan menanti sinar ilahi."

"Ya. Blog saya. Kenapa wak?"

"Tadi search pasal umrah, keluar blog umie. Patut ada nama umie. Umie dah g umrah ek? Bestnye!"

MasyaAllah. Dalam hati 'kalau benar dah pergi, pasti lebih banyak saya kongsi.

Tidak semena-mena malam ini air mata mengalir. Mengalir kerana rindukan tanah suci. Mengalir kerana risau tak sempat bawa mak abah ke sana. Allahurabbi...
Usai doa, saya hanya tahu satu perkara saja saya boleh buat untuk leraikan rindu ini. Pantas dicapai buku Nota Madinah berdekatan katil  dan saya membelek secara rawak helaiannya.

"Jika dosa terhapus, masa yang tinggal sangat suntuk dan impian kita mahu ke Syurga Firdausi tentu tercapai, maka perlukah kita membuat dosa-dosa baharu?
Agak ironi melihat manusia tidak mahu berfikir betapa secara hakikatnya ibadah haji dan umrah merupakan anugerah Allah swt agar manusia tidak terhumban ke neraka. Ia seolah-olah jalan pintas ke Syurga."

Allahuakbar. Bait-bait ayat ini menjadi tatapan mata ketika itu. Ayat ini menimbulkan rasa cemburu dalam jiwa! :'(

Maka bersyukurlah sesiapa berpeluang ke sana. Maka hargailah peluang yang Allah swt bentangkan. Manfaatkan ia sebaik mungkin untuk menjadi ahli syurga. Teruslah menzahirkan akhlak baik bukan sahaja sepanjang berada di sana malah setelah pulang ke tanah air. Insyaallah mudahan kekal terpilih menjadi ahli syurga dengan mempertahankan hidup tanpa dosa sebagaimana di Makkah. Aamiin.

Perasaan rindu dan harapan yang bersisa di jiwa ini hanya Dia yang memahami. Mahu ke sana bukan semata mahu melepaskan kerinduan. Mahu ke sana bersama sebuah harapan terhadap ayahanda bonda. Harapan sebelum meninggal dunia. Mohon doakan Allah luaskan dan lapangkan rezeki buat saya dan kita semua untuk ke sana.

Beberapa minggu lalu saya chatting dengan Kak Wanis atau Hikmatul Islam. Dia bagitahu abangnya, Rusydee @ Abang Bikai akan pergi menunaikan ibadah umrah bersama mak ayahnya bulan ini. (Mungkin dah pergi). Yang mengagumkan saya beliau ke sana dengan rezeki Allah swt melalui jualan bukunya Tunangku Tidak Tampan.

SubhanaAllah. Rezeki dan kuasa Allah swt kan. Luar kemampuan kita. Terinspirasi sungguh. Teringin juga nak bawa mak ayah ke sana dengan hasil usaha sendiri. Insyaallah biiznillah. Aamiin. Buat kejutan untuk mak ayah. Pasti bahagianya jiwa. Allah.

Mak angkat juga pernah pesan "Kalau balqis nak ke sana, selalulah sebut nak pergi Makkah."

Mak pesan sebegitu sebab mak pernah melaluinya sendiri. Jika jiran tetangga tanya mak nak pergi bercuti ke mana setiap tahun, mak akan jawab nak ke Makkah. Tahun itu kerap kali mak sebut sebegitu.

Tak lama kemudian, mak benar-benar direzekikan ke sana. SubhanaAllah. Itulah kuasa kata-kata ia menjadi satu doa. Sebab itu kita disarankan berkata yang baik-baik saja. Allah swt Maha Berkuasa atas segala, maka kita juga harus doa. Minta dan minta sentiasa. Allah swt akan beri kalau kita bersungguh-sungguh mahukannya.

ما طلب لك شيئ مثل الضطرار ولا أسرع بالمواهب اليك مثل الذلة والافتقار

"Tidak  ada yang menyegerakan (terkabulnya doa) kecuali saat terdesak, dan tidak ada yang  dapat mempercepat tibanya pemberian Allah kepadamu kecuali rasa rendah diri serta sikap memerlukan."
(Kitab Hikam, 117)

Rasanya sampai disini sahaja coretan berisikan kerinduan pada Tanah Suci Makkah. Mudahan impian kita semua nak ke sana Allah kabulkan sebelum meninggal dunia. Allahumma aamiin.Ukm
0950 pm
151215

No comments:

Post a Comment