Monday, 6 February 2017

Time Management!



Bismillahirrahmanirrahim...

Ehem, siapa kat sini yang buat banyak kerja dalam satu masa?! Angkat kening sikit. Ngeh2.

Student ada tak yang macam tu juga?! Mesti ada kanss. Haa awak angkat kening dua-dua pulak. Sep sikit sebab kita geng! Hee~

Malam ni nak share sikitlah pengalaman saya. Ni sesaja ya saya kongsi sebagai manfaat dan pendorong kita semua.

Okay, masa tahun pertama belajar dulu saya takda pegang apa-apa jawatan lagi di kampus. Masa tulah saya mula jadi dropship. Haa jangan ditanya berapa produk saya jadi dropship, banyak! Hee tapi kesemuanya pakaian.

Baru-baru ni saya scroll gambar lama, baru sedar rupanya aku dulu ni macam-macam jenama pakaian aku jadi dropship. Haha. Baru sedar tahun ni. Dari tudung, blouse, jubah perempuan sampaila ke jubah lelaki dan kanak-kanak.

Masa tulah start buat page bisnes alhamdulillah sampai sekarang masih ada dan dah ditukar nama kepada nama brand saya sendiri, Guzel Exclusive by Umie Balqis. Ehem-ehem, alang-alang awak dah baca tu pi lah singgah sat. Hii~

Masa second year, disebabkan saya dah mula pegang jawatan dalam Persatuan Mahasiswa Fakulti Pengajian Islam, jadi masa ni memang saya tak fokus pada bisnes dah. Awal-awal tu bolehlah selit sikit-sikit promot produk tapi makin lama serius tak sempat dah!

Iyalah kita pun opkos banyak kerja kena buat untuk laksanakan program-program bawah lajnah kita kanss. Siapa pernah pegang jawatan mesti tau punya macam mana kalut ributnya bila nak buat program. Hii. Itu belum ceghita lagi bab berurusan dengan pejabat nih. Siapa pernah kena gerenti tak nak hadap lagi dah kan. Haha.

Masa second year ini jugaklah alhamdulillah ada rezeki menulis. Alhamdulillah. Ini rezeki yang tak disangka sebenarnya. Maka terbitlah buku Wake Up.

Dan final year, sebenarnya saya kena kekal dalam persatuan. Tapi sebab saya fikir saya ada matlamat dan impian sendiri, jadi saya pilih tahun tiga adalah tahun untuk saya mulakan langkah pertama gapai impian tu.

Sebelum habis second year lagi saya dah fikir dan bertekad tak nak pegang jawatan dah. Siapa-siapa pujuk ke apa, saya akan tetap dengan pendirian saya. Hii. So dari awal juga saya dah bagitahu kat wakil Majlis Tertinggi bahawa saya takmau teruskan untuk sesi akan datang. Itu persediaan yang saya buat dari awal supaya tak menyusahkan orang lain.

Planning saya final year nak mula masuk kelas menjahit dan belajar selok belok bisnes tapi ahaha... Lain yang jadi dan alhamdulillah yang jadi itu saya gembira. Terima kasih dan syukur sangat kepada Dia Yang Maha Esa!

Dia telah mentakdirkan tahun akhir inilah saya mulakan bisnes. Ini bermula selepas saya lulus dalam interview masuk kelas Masterclass Entrepenurship UKM dengan Tan Sri Dr Irwan Serigar. Hm ada kisah lain pula macam mana berani nak gi IV ni hehe. Lain kali lah ceghita kalau ada keperluannya.

Kelas ni dari 70 orang yang join iv hanya 15 orang sahaja terpilih dan ia adalah kelas under program CEO@Faculty, program pertama diadakan di kampus Malaysia. UKM kira universiti yang pertama, mungkin selepas ni uni lain pun akan ada program macam ni.

Okay ni baru intro haha.

Nak share sebenarnya pasal time management bila kita berpersatuan atau kena urus banyak benda dalam satu masa.

Saya nak habaq, kalau sesiapa yang baca ni ada pegang jawatan janganla cepat down, kecewa dan risau ke apa ya. Stress tu biasalah kadang kala memang ada, bila dah banyak program kena handle kan. Tapi saya nak pesan, sentiasalah perbaharui niat dan ikhlaskan hati.

Awak kena yakin, walaupun awak penat ke hulu ke hilir macam mana pun, Allah nilai semua tu bila awak buat kerana-Nya. Biasalah tu bila ajk-ajk kurang buat kerja, kita yang banyak buat kerja, turun naik pejabat, jumpa orang tu orang ni, meeting hampir setiap malam dan macam-macam lagi.

Kalau stress tu, nak nangis, awak nangislah. Lelaki saya tak taulah depa buat apa kalau stress, mungkin main game. Hee. Saya pernah lah bila stress tu tetiba rasa nak nangis dan saya terus call ayah. Bagitau jela kat ayah saya rasa penat dan stress. Masa tu memang tak tahan dah stress tu sebab tengah dalam proses nak buat program besar.

Banyakkan sabar ya.



Haa satu lagi bestnye bila kita pegang jawatan ni kita akan jadi lebih pandai urus masa tau awak! Serius. Tapi takdelah nak cakap saya dah pandai sangat urus masa. No no. Ni just share pengalaman saya lah.

Masa tu saya jadi seorang yang sentiasa pastikan saya akan print kesemua nota siap-siap awal sem tu. Tak pun sebelum mula kuliah, memang nota saya dah print dan study dulu. Contoh kalau kelas jam 10pagi, dalam jam 8 saya akan study dulu sebelum bersiap. Itu benda wajib saya akan buat! Kena baca dulu supaya lebih mudah faham bila pensyarah explain.

Saya buat macamtu sebab saya dah tahu, aku dah lain, ada komitmen lain, so aku kena bersedia awal supaya lebih mudah faham dalam belajar. Saya juga tahu saya akan sibuk jadi itu jela waktu untuk saya baca dan study. Iyalah, malam-malam kan biasanya ada meeting. Hee~

Satu lagi yang saya buat masa tu, kalau takda meeting (ni rasa heaven sangattt) saya akan pastikan dalam jam 8 malam macamtu, saya dah tidur. Saya memang akan tidur awal sebab saya jenis suka study tengah malam, takda orang kacau. Hee.

Study tengah malam besttt sangat sebab saya rasa tenang aje masa tu. So thats why saya akan ambil kesempatan malam tu tidur awal dan bangun tengah malam. Study lah masa tu atau buat asemen. Masa tu juga alhamdulillah dapat lagi nikmat beribadah. Alhamdulillah sangat. Nak doa sambil nangis teresak-esak pun syokkk sebab rumet dah tidur hee~

Haa disebabkan masa second year ni juga saya ada terbitkan buku, adala orang tanya saya macam mana saya urus masa ek dengan bepersatuan lagi... Saya sebenarnya takda jawapan sangat untuk soalan ni sebab saya tak tau. Haha. Yang atas itu jela yang saya boleh jawab.

Cuma boleh habaq kalau bab penulisan ni saya ni bebila je menulis. Asal ada idea saya akan terus menulis. Gitulah. Tapi kalau betul nak berjaya dalam dunia penulisan sebenarnya memang kena ada jadual. Haa awak follow Tuan Khairul Hakimin Mohamad di FB, saya suka sangattt follow beliau kalau bab penulisan. Hebat tuan ni tau! Banyak ilmu awak boleh dapat nanti.

Lagi nak share kalau bab banyak benda kena urus satu masa, saya nak share ilmu yang saya dapat dari Puan Nor Zaleha Hasan Basri (ni pun orang hebat di FB, urus banyak bisnes) beliau kongsi jadual yang kita boleh buat kalau urus banyak bisnes atau kerja.

contoh ~

Isnin 

-Fokus bisnes@kerja A


Selasa

-Fokus B, review A


Rabu

-Fokus C, review B


Khamis

-Fokus A, review C


Jumaat

-Fokus B, review B


Sabtu dan Ahad rehat.


Haa lebih kurang macam inilah contoh jadual yang beliau share. InsyaAllah kalau kita banyak kerja atau kena urus banyak bisnes sekalipun, kalau ikut dan amal jadual macam ni gerenti boleh! Paling penting mindset tau. Selalulah fikir u can do it! Yeahhh....

Dapat tak awak apa saya kongsi ni? Hee~

Harap ada manfaatnye la ya. Pasal pegang jawatan dalam kampus, awak baharui niat sokmo ya, insyaAllah ada cara Allah balas penat lelah awak tu tau. Kalau saya alhamdulillah pointer saya meningkat dan sadisnya selepas habis sesi tu baru saya terfikir sebab aku banyak bantu orang dengan buat program kot, jadi Allah beri ganjaran dengan peningkatan pointer. Hee. Alhamdulillah, syukur dah dengan apa yang saya dapat tu walaupun tahun tu serius saya rasa macam tak study sangat pun.

See, Allah nilai kita dear. So tak mau stress, takmau down ke apa ya dalam berpersatuan. Ikhlaskan hati selalu. Nak buat program yang memberi manfaat kat orang lain kan. Jadi, mesti qawiey, Allah swt ada menilai penat lelah dan usaha kita. :)

Okay rasanya itu sajalah perkongsian saya kali ni ya. Semoga Allah swt sentiasa bantu kita untuk buat kebaikan kepada umat-Nya. aamiin. Doakan saya tahun ni dapat siapkan tesis dan laksanakan bisnes dengan baik ya. (Ini pulakla tanggungjawab saya di final year) Hee

Okay, semoga maju jaya!

Assalamualaikum.

CikRose~

p/s : Awak cari tudung bidang labuh yang mudah bentuk?! Haa nak cepat ke kelas kan, meh pm saya di FB! Hee.

Gombak
060217
1202am







Wednesday, 25 January 2017

Melancong di Langkawi





Bismillahirrahmanirrahim...

Minggu lepas Allah swt izinkan aku dan classmates ke Langkawi. Ini first time gi melancong dengan kengkawan. Alhamdulillah planning ni menjadi dengan pakej yang berbaloi.

Tiket flight : Pi balik
RM 88 sahaja!

Hang nak dapat murah, so hang usha la tiket time promo tu hee. Kitorang dapat murah sampai RM 88 tu sebab kebetulan ada kawan sorang ni ada kenalan sampai dapat diskaun harga tu. Kawan tu dah biasa melancong so itulah jadi kepercayaan kami untuk terima tawaran diskaun tu.


Pakej kitorang : RM 280/ per person

- Private boat Island hopping
- Tiket cable car dan museum 3D
- Tiket Magrove
- Homestay 3 bilik
- Kereta Avanza dan Grand Livina

Pakej ni kitorang ambil dengan suami rakan sekampus. So takda la istilah kami nak ragu-ragu dengan pakej dia sebab memang kenal kan.

Serius puas hati dengan pakej yang kami ambil, semua berbaloi dengan harga tu. Iyalah termasuk sewa kereta MPV sekali untuk 5 hari 4 malam. Boleh dikatakan setiap hari tu sepanjang hari kitorang berjalan. Keluar pagi balik malam, haha.

Biasanya selepas settle aktiviti pakej kitorang tu, barulah kitorang gi jenjalan sendiri ke tempat-tempat lain pula. Macam pantai chenang, makan kat Laksa Ikan Sekor, gi Haji Ismail Grup dan macam-macam tempat lagi.

Kitorang tak tempah sekali guid tourist so Waze lah pembantu kitorang kat sana. Haha. Tapi takda masalah sangat kalau sesat sebabnya homestay kitorang tu memang centre dari tempat-tempat menarik di Langkawi.

Haa tips nak melancong dengan jimatnya meh baca lagi. Hii.

Seminggu sebelum fly kitorang 10 orang sepakat nak bawa makanan ringan sikit-sikit sorang bawa pi sana. Hee~ Haa sikit sorang pun sekali bila kitorang dah kumpulkan, mak aihh menggunung juga jadinya kat dapur tu. Sampai ada lebihan kot, macam kopi sachet tu kitorang sedekah kan aje kat homestay tu.

Ohya, sebut homestay nak ceghita jugakla pasal rumah ni. Serius puas hati duk rumah ni, 3 bilik (dua bilik ada aircond wuu), haa dapur dia complete, tinggal hang beli la barang asas nak masak tu.

Kelengkapa homestay :

-3 bilik besar
- semua katil king & lemari
- 2 bilik ada aircond
- televisyen
- mesin basuh (yang ni kitorang teruja lebih sikit hee)
- sofa
- peti ais! hee

ala senang ceghita COMPLETE semuanya lah ya. Hii.

Nak share sikitlah, al maklumlah kita ni first time sampai kat Langkawi kan tapi dah 3x kali sampai Kedah. Masa pi pulau Beras Basah mak ai, rasa macam bukan duk di Malaysia tau. Haha. Memang macam pulau tu orang asing punya, mana taknya macam-macam orang ada!

Satu lagi, pantai Chenang pun sama alahai. Tak sedap betui mata memandang. View dah cantik sebab kami pun sampai sana waktu senja. Sangat cantik serius, pemandangan macam ni lah aku suka.

Dahsyatnya jugak sepanjang berjalan di kedai-kedai kat situ, boleh kira dengan jari kot berapa kali aje terserempak dengan orang Melayu. Huu~ Nampak sangat kan situ memang tempat pelancongan, tempat tumpuan pelancong asing. Hm sebenarnya berpijak aje sana terfikir juga la, sayangnya bumi Malaysia, tempat indah kurniaan Allah macam ni tapi 'dicemari' dengan keadaan macam tu. Sedih pun hade masa tu, tapi nak buat macam mana kan.

Hm kalau nak ceghita perjalanan melancong 5 hari 4 malam tu memang entah bila la siap post ni. Macam-macam benda rasa nak ceghita tapi tak apalah ya. Sampai sini sajalah ya. Tengoklah, kalau teringin nak share lagi nanti ceq share lagi. Hee.

InsyaAllah ada rezeki lebih next trip kitorang ke Sabah pula kot. Hee~

Nah ini gambar-gambar kitorang kat Langkawi.

Di perhentian terakhir naik Cable Car.
Sejuk kat sini, view pun cantik!



Pantai berdekatan airport.
Sinilah juga kami merasa laksa ikan sekor dan pasembur.

Ni time pi masuk gua, tengok cik Kelawar.
Tasik Dayang Bunting.
Kat sini korang jangan bawa plastik atau makanan di tangan tau, gerenti kena rembat dengan cik Nyet (baca: monyet)



Haa, ni bendang sebelah homestay kitorang!
Gigih tunggu takda keta, pastu hakak depan tu gi selpiaq atas jalan raya. haha.


Ni kat tengah lautan... Kilim Forest Park. Serius best. Time ni la tengok HELANG~~ Yeayy.

Museum 3D
Ini antara museum terbesar di dunia dan museum pertama terbesar di Asia Tenggara.
Abang kat museum ni cerita kat kitorang.

Ni la kat Pulau Beras Basah. Memang cantik sangat pulau ni. Biru jer airnya tau.




Dataran Lang.
He tu sebenarnya gambar untuk bisnes tudung saya.
Minta tolong kawan jadi model hee dan Amik peluang shooting sekejap kat situ.

(Meh la follow IG saya, Guzel Exclsuive by Umie Balqis, tudung bidang patuh syariah)


 CikRose~

Bangi
1224 am
250117


Sunday, 22 January 2017

Aku Nak Travel!


Gigih snap gambar memalam buta ni. Hee~

Bismillahirrahmanirrahim...

Malam tadi, aku buka Instagram, tup tup terpampang gambar Sabatini, isteri Azlan Andi yakni penulis buku Biniku Ninja.

Gambar tu Saba duk di Jepun dengan salah sorang anak kembarnya. Masa tu, tak tahulah pasai apa aku terinspirasi dengan Saba. Datang keinginan satu hari nanti aku nak macam dia boleh jelajah dunia.

Masa tu juga aku kagum dengan dia sekeluarga, iyalah anak dahla kembar, anak sulung pula tu, tapi boleh survive dan pi sampai luar negara. Biasa orang cakap, kalau anak sulung tu kembar, agak mencabar lah sebab baru first time ada anak, tetiba dapat kembar pula. Haish, mana tak peningnya nanti. Hee~

Actually, dari awal aku baca buku Azlan Andi lagi aku dah kagum dengan kisah Azlan. Yang aku boleh cakap, Azlan ni seorang yang reti grab peluang depan mata dia. Reti sungguh sampai boleh buat income tuu. Dari budak tak cemerlang dalam SPM tapi boleh travel jauh hasil kemahiran yang ada. Haa, mana tak terinspirasi.

Tapi memang teringin nak travel sampai luar negara satu hari nanti. Lagipun orang minat menulis ni mostly jenis suka travel dan berjalan, sebab dengan tu kadang kami ni boleh dapat idea tau. Hee. So, janganlah marah kalau aku suka berjalan ya.

Mak ayah aku kadang memang perasan aku jenis suka berjalan. Mana-mana je aku nak je ikut kawan, nanti depa tegurlah. "Balqis ni tubik sokmo." Benda macam ni berlaku hiasanya time cuti semester lah, sebab masa tu kita duk rumah je kan. Then selepas kena tegur, aku stop sekejap lah. Hee. *Hold orang kata*

Alah, tempat aku pi biasanya bukan tempat asing pun. Biasa gi ziarah keluarga angkat, gi rumah kawan atau mana-mana lah. Aku jugak takkan pi tempat kalau aku tak biasa dan tempat awam luar bangunan. Aih cane tu? Contohla, kalau dalam bangunan macam KL Sentral, Midvalley tu aku berani ler sengsorang tapi kalau kena keluar dari bangunan tu, memang tak lah.

Tapi... kalau kat kampus aku bukan jenis kaki keluar berbanding kawan-kawan aku tau. Kadang aku yang pelik, depa ni macam selalu sangat aje makan luar. Best sangat ke. So aku ni jurus jugakla kan. Ngee.

Haa, one more sebab tu, kalau kawan luar datang UKM dan nak makan di Bangi, haa jangan tanya aku. Biar aku yang tanya kawan UKM aku mana tempat makan yang okay. Hee~ sebab aku memang tak tahu kecuali satu dua tempat saja lah.

Opss, melencong ke England pulak aku ni. Hm, insyaAllah dengan izin Dia harapnya dapatlah aku travel satu dua tempat di dunia ni satu hari nanti. Tempat macam Turkey, Brunei dan Dubai pun okay dah asal ada jugaklah kenangan travel luar negara kanss. Hee~

Okaylah, saja nak merepek malam ni. Baru lepas sambung baca buku Azlan Andi sebenarnya ni. Okay, doakan aku dapat travel luar negara nanti ya. Aamin.

CikRose


Gombak
220117
0320 am

Thursday, 5 January 2017

Senyumlah!



Bismillahirrahmanirrahim...

Kita berlari-lari mengenggam sesuatu, rupanya dalam diam tercicir di pertengahan.๐Ÿ˜Œ

Terduduk kita, berhenti melepas lelah dan kecewa.

Seseorang mendekati, dia berkata, 
"Ini awak punya. Senyumlah."

Dihulurnya sesuatu itu. Lalu kita kembali tersenyum.๐Ÿ˜Š

Hadir seseorang dalam hidup kita, mungkin sekadar untuk mengingatkan mungkin juga untuk membahagiakan kita.

Apapun, kehadiran sesiapa pun, ada kebaikannya yang tak kita ketahui.๐Ÿ˜Š๐Ÿ’ช๐Ÿป
Waiting.


Wednesday, 4 January 2017

Ada Bahagia Untuk Anak Ayah




Sufiya : Pa, kenapa takdir Fiya macam ni ya pa?

Papa : Fiya sayang, jangan persoalkan macam tu. Fiya percaya qada qadar Allah kan?

Dengan perlahan, Fiya mengangguk lesu disisi papa. Dah lama benar dia tidak berbual begitu dengan papa sejak disibukkan dengan urusan kampus.

Hujung minggu itu, kebetulan dia keluar dengan papa dan Allah takdirkan dapat bersembang dari hati ke hati dengan papa. Inilah antara satu nikmat dan detik indah dalam hidupnya. Meluah segala resah gelisah di jiwa pada papa.

Papa menoleh ke kanan, menatap wajah Fiya. Begitu juga Fiya, dalam tak sedar air matanya dah bertakung.

Papa ; Fiya, kenapa nak menangis ni? Ceritakan pada papa.

Fiya terus tunduk tanpa balasan kata. Tak mampu nak bersuara apabila papa seolah-olah dapat mebaca isi hatinya. Dua tangannya digenggam erat, menatap saja genggaman itu.

Tanpa diminta, tangan papa mengangkat wajah Fiya.

Papa : Dengar sini anak kesayangan papa. Hidup ini tak semua indah belaka, ada masa pahit terpaksa kita telan walaupun kita tak mahu. Betul tak?

Fiya mengangguk saja.

"Fiya percaya tak apa yang Allah beri sebenarnya baik untuk kehidupan Fiya?"

Sekali lagi dia mengangguk. Dia bersedia mendengar dan menerima nasihat dari papa tika itu.

"Senyum Fiya sayang. Papa tak suka tengok anak gadis papa yang manis ni monyok macam ni.

Fiya tahu tak, papa tak pernah lupa doakan Allah berikan kebahagiaan kat anak papa ni. Setiap kali Fiya bersedih macam ni, Fiya diberikan ujian, papa lagi banyak mendoakan Fiya.

Fiya, seorang ayah itu tak ada benda paling besar dan lebih membahagiakan melainkan melihat anaknya tersenyum. Lebih-lebih lagi anak perempuannya. Pastinya dia mahu anaknya gembira dan bahagia selalu.

Fiya, jangan bersedih dengan apa yang berlaku sayang. Papa selalu beranggapan jika perkara macam ni berlaku bermakna dia bukan untuk anak papa. Dia bukan terbaik untuk anak papa.

Dan papa nak Fiya tahu, kalau tiada jodoh Fiya di dunia sekalipun, papa tak kisah. Sebab papa yakin, yang terbaik untuk Fiya sebenarnya ada di atas sana." Ujar papa sambil menunjukkan ke atas, langit. Papa mengukirkan senyuman untuk Fiya.

Pantas Fiya melihat ke wajah papa bersama airmata yang berlinangan. Papa tak pernah tak menuturkan bait kata yang amat memujuk jiwanya. Kerana itu dia sangat suka meluahkan kepada papa, Bersyukur dia atas kurniaan seorang papa yang sangat memahami.

"Papa, kenapa papa selalu macam ni dengan Fiya? Papa selalu pujuk hati Fiya...."

"Sebab papa tahu bagaimana perasaan anak papa ketika ini. Senyum Fiya, nak bahagiakan papa kan?"

"Ya pa..."

"Kalau macam tu senyum ya. Anak papa kuat, kan? Yakinlah pasti ada bahagia nanti. Allah bagi sakit sekarang supaya nanti bahagia yang datang jadi lebih berharga untuk Fiya."
Papa terus memeluk bahu Fiya, terasa mengalirnya kasih sayang seorang ayah kepada anaknya.

Perlahan-lahan Fiya menyeka air mata yang membasahi pipi.

"Pa, Fiya sayangkan pa sangat. Pa doakan Fiya selalu ya. Doakan Fiya sentiasa kuat."

"Iya Fiya, itulah doa papa selalu. Selepas ini buka hati Fiya untuk menerima suatu yang baru. Pa harap itu akan lebih lagi membahagiakan anak papa ini. Yang lebih menghargai Fiya. Senyum sayang papa." Tangan kasar papa mengusap lembut belakang kepala Fiya.

'Ya Allah, tolong sayangi ayah tercinta aku ini. Tolong rahmati papa ku ini. Panjangkan umurnya. Aku belum puas bersamanya.' Doa hati kecil Fiya, tanda sayang yang tak ternilai terhadap ayah tercinta di dunia ini. Baginya, papa adalah segala untuknya.


Nukilan Jiwa Umie Balqis :)

Saturday, 31 December 2016

Padamu Ku Luah, ayah.



Bismillahirrahmanirrahim...

Ada kawan cakap "bestnya dapat share cerita pasal hati dengan ayah."

"Berani ek kongsi cerita macam tu kat ayah."

Ni antara respon dari kawan apabila saya bagitau saya akan share berkenaan apa-apa masalah, termasuk bab hati & perasaan kat ayah saya.
Bila kawan respon macamtu saya mesti tersenyum. ๐Ÿ˜Š

Sebenarnya dulu saya tak macamtu pun. Mana beranii nak share masalah macamtu dekat ayah melainkan mak.

Tapi atas satu takdir Allah, sesuatu terjadi dalam hidup saya zaman dulu
,disitulah saya mula menangis di bahu ayah.๐Ÿ˜๐Ÿ˜Š

Dan sampailah sekarang masalah besar especially soal masa hadapan saya akan kongsi dengan ayah.
Apabila down, rasa tak kuat, rasa nak nangis, rasa nak luahkan sesuatu, memang saya akan call ayah.

Pernah la satu masa tu, memang 'tak betul' dah rasa. Serba tak kena, rasa nak nangis entah apa-apa malam tu.

Dan saya nampak ayah je tempat nak luah. Saya call banyak kali tak berjawab malam tu. Last sekali termenangis dekat kawan. Masa tu rasanya sebaab stress. Pertengahan sem kan.

Tapi tapi... saya tetap tak rasa puas. Saya tahu sebabnya adalah sebab saya tak luah kat ayah lagi.๐Ÿ˜ข
Selepas dapat luahkan segala perasaan yang mengganggu kat ayah barulah lega.

Ujian dulu buat saya lebih rapat dengan ayah, akan meluah & menangis padanya.๐Ÿ˜Š

Sejak tu saya bersyukur sangat ujian tu Allah timpakan kat saya sebab saya dah nampak hikmahnya dalam hidup saya di masa sekarang.

See, baik kan Allah. Masa dulu memang pahit tapi manis di masa sekarang.๐Ÿ’Husnu zhon selalu pada Allah.

Sebenarnya anak perempuan elok rapat ayah sebab bila dewasa dia akan jadi wanita yang mudah berdikari, berani.

Dan bila banyak kongsi dengan ayah jugak, kita dapat dengar special advice dari seorang lelaki yang telah matang.

Tambah-tambah ayah kita kan dah banyak pengalaman. Mestii banyak sangat nasihat berguna untuk kita yang baru nak kenaii dunia ni haa๐Ÿ˜Š

Lastly saya nak share satu statement ni.

"Keprihatinan ayah apabila melibatkan keselamatan dan keselesaan anak perempuannya memang boleh dikatakan agak 'keterlaluan' tetapi sebenarnya dia hanya ingin anak perempuannya sentiasa dalam keadaan selamat dan selesa"

"Ayah adalah lelaki pertama yang bertakhta di hati setiap anak perempuan. Anak mengenali karektor dan sikap seorang lelaki daripada ayah sebab itu seorang ayah seboleh mungkin cuba menonjolkan dirinya sebagai lelaki yang gentlemen, pelindung, prihatin, penyayang dan tegas.

Bahkan sebagai ayah, anda perlulah menerapkan aspek ketegasan kepada anak-anak dalam membantu pembentukan keperibadian anak. Walaupun kadang kala ada anak yang kurang suka dengan ketegasan namun lama-kelamaan mereka terbiasa dengan karektor ayah dan membantu mereka menjadi anak perempuan yang lebih yakin dan pandai menjaga diri.

Tetapi percayalah, seorang ayah akan lebih mudah berasa kasihan jika anak perempuannya ditimpa masalah. Malah dialah yang lebih memberi keyakinan dan semangat kepada anak dengan caranya yang tersendiri.

Walaupun secara fizikal, ayah lebih garang dan tegas namun kasih sayangnya tidak pernah berkurangan untuk si anak gadis. Hanya ayah sahaja akan menjadi lelaki yang boleh dipercayai oleh anak perempuan sampai akhir hayat mereka."

Sangat sayang ayah. Hati saya benar-benar cinta pada ayah. Ayahlah lelaki teragung saya.  Apabila saya lemah, ayah beri nasihat. Walau nasihatnya tegas tetapi saya terimanya kerana saya yakin ayah nasihat sebegitu sebab dia sayangkan saya.... :'( Ayah nasihat sebegitu sebab ayah nak saya kuat. Terima kasih buat yang pernah datang dengan penuh beradab dengan ayah saya.

Terima kasih buat yang pernah melukakan, saya bersyukur segalanya hari ini. :)

Selepas Allah, dengan adanya ayah, aku kuat!

Pesanan saya hargai ayah, tegasnya dia sebab terlalu sayangkan kita. Sabar dengan ujian di hujungnya ada hikmah yang sangat indah.๐Ÿ˜Š


Kasih Selamanya๐ŸŒน๐Ÿ’





Assalamualaikum.

CikRose~


311216
0748 am
Bangi

Monday, 26 December 2016

LETS HIJRAH 2017!



Bismillahirrahmanirrahim…

Dengan kasih dan sayang saya menulis kembali di lama kesayangan.

Dah lama tak update blog saya ni. Iya, saya memang sayang blog ni sebab disinilah bermula saya menulis dengan konsisten satu masa dahulu. Bayangkanlah dari zaman sekolah menengah hingga sekarang usia 20-an, blog inilah medan saya menulis dan berkongsi.

Sangka saya dah setahun tak update rupanya tak sampai setahun lagi, sebab rasa macam dah lama sangat tak buka blog. Nasib baik rindu kepada blog datang bertandang, kalau tak, rasanya sampai tahun depan lah terbengkalai blog ni. Hehe. Bukan saya tak menulis dah, menulis aje tapi di Facebook dan Instagram.
Hari ni saya nak share pasal persiapan membuat azam baru. Iyalah, lagi seminggu kan kita nak masuk 2017. Cepatnya alahai, tahun depan umur saya dah 2… tet tet. Biarlah rahsia hee.
Okay straight to the point ya. Siapa kat sini ada berhasrat 2017 adalah tahun untuk aku ubah diri aku jadi LEBIH BAIK dari 2016? Haa, angkat jari telunjuk cepat. Ngeh3.

Saya tahu ramai antara kita nak sangat berubah kan, tambah-tambah kalau kita mula sedar kesilapan diri kita selama ini, apabila kita dah sedar kita hanya ‘hidup’ sekadar memenuhi keperluan hidup di dunia semata. Kita hidup dengan sibuk mencari harta, kekayaan dan kebahagiaan dunia. Akhirat tak FIKIR langsung. Astaghfirullah.
Baguslah dan tahniah kalau ada hasrat macamtu, tahniah sebab dah mula fikir tentang akhirat. Itu tandanya apa?

Tanda Allah sayang kita, yeah betul! Tanda Dia masih pedulikan kita walaupun kita pernah abaikan Dia. See, Dia Maha Penyayang kan? Lafaz syukur hamdalah kerana Allah telah sedarkan kita kepentingan akhirat sebelum tiba ajal kita. Alhamdulillah.
Jom kita reset azam baru sekarang juga.

Untuk uji adakah kita sekarang berada di landasan betul ke tak, cer tanya kat diri hangpa sat.

“Apa yang penting dalam hidup kita setiap hari dan setiap saat? Hari-hari apa yang selalu kita fikirkan atau risaukan?”

Kalau setiap saat kita fikir soal dunia macam harta, wang ringgit, bisnes yang lingkup, berfoya-foya, bermakna fokus kita adalah dunia sahaja. Bersedihlah kalau kita ada ciri-ciri itu.
Kalau jawapan awak, Allah, risau dosa dan hari kiamat, haa proud with you!Tahniah, awak di landasan yang betul sekarang ni.

1. NIAT

Hadis pertama dalam 40 hadis Imam Nawawi menyebutkan soal niat, disitu kita dapat tahulah kan betapa pentingnya niat sebelum melakukan apa-apa perkara. Sebabnya apa yang kita lakukan tu nanti, bergantung pada niat kita. Kalau niat baik, jadi pahala yang kita dapat nanti. Kalau niat dah buruk, alahai rugi sajalah jawabnya. Lagi parah kalau dapat azab di akhirat nanti. Minta jauh.

Jadi tanamlah NIAT buat sesuatu kerana Allah swt. Sekarang kita nak berubah kan, so pasang dalam hati aku nak berubah ni kerana Mu wahai Allah. Aku serius, aku bersungguh nak ubah hidup aku. Cukuplah ya Allah aku hidup dalam kelalaian selama ini, aku nak dekat dengan-Mu. Itu contohnya la, nanti awak luahlah sepenuh hati awak kat Dia kenapa awak nak berubah sebenarnya ni.

Bila rasa niat kita macam dah terpesong tu, cepat-cepat ‘renew’ niat kita. Dalam Islam juga memang menyarankan kita perbaharui niat sebelum, semasa dan selepas. J
Pasaipa?

Supaya tak sia-sialah apa yang kita lakukan tu. Kalau niat terpesong, kita dapat pahala lagi ke? Hmm..


2. JELAS MATLAMAT

Haa, sebelum letak matlamat make sure kita faham tau kenapa kita nak berubah?
Sebab kalau ada kefahaman, barulah kita tahu apa langkah kena buat nak mengikis sifat buruk kita itu.

Selepas itu, barulah kita set SEJELAS-JELASNYA matlamat kita apa di pengakhiran semua ni.

Opkos lah syurga kan? Ke nak masuk neraka nanti? Tak kan. Tapi sebelum nak dapat syurga tu mestilah kita kena kutip banyak benda lain lagi di dunia ni.
Apakah tu?!

Itulah dia keampunan Allah, rahmat Allah swt dan redha-Nya. Iya dak. Kalau Allah tak ampunkan kita lagi, acane kita nak masuk syurga Dia nanti?

Opkos Allah tak kasi kita masuk tempat terlajak indah tu kalau masih ada dosa bertenggek dekat jasad kita. Allah. :’(

Macamtu juga dengan rahmat Allah, kalau Allah kasih kat kita, barulah kita dapat masuk syurga tau. Kalau tak, memang nampak api membara la nanti. Ya Rabbi, minta jauhhh. Takut!


3. START!

Mulakan sekarang! Tak perlu nak dengar wisel baru nak berlari macam pelumba lari. Tapi kita terus je ‘berlari’ sambil tanggalkan dan lontarkan jejauh segala keburukan dan kesilapan diri kita. Biar semua tu tercampak dan tertinggal di belakang sana. Yang penting kita semakin maju ke depan dengan diri yang baru, diri yang lebih baik. insyaallah.

REMINDER! Jangan pernah toleh belakang lagi bila dah berlari ke depan. Ingat, kalau tak saya cubit dan tarik telinga hang sampai merah. Haha.

Kalau masih teragak-agak, ingat satu jela, orang yang teragak-agak mesti lambat sampai ke destinasi. Orang yang berani mesti laju dan cepat sampai sebab dia yakin dah apa dia nak! Orang yang teragak-agak ni, lari sikit duk toleh-toleh belakang. Asyik toleh belakang, kang jatuh longkang busuk baru tau. So just straight forward okay. Berlari tanpa henti.

Tapi jangan terlalu mendesak diri sampai dalam satu masa semua kita nak ubah. Nak berubah atau proses pemulihan ni memang perlu slow-slow dan beransur-ansur.
Allah swt sendiri nak ubah masyarakat Jahiliah, menurunkan ayat al-Quran pasal arak secara beransur-ansur kepada diorang. Allah turunkan ayat untuk bagi kefahaman dulu kat depa pasal kenapa arak ni haram dan kenapa bahaya arak ni. Sebab pa?
Sebab kalau Allah turunkan secara drastik arak tu haram, rasa ada yang nak ikut? Mesti tak kan.  

Macam tu juga la kita nak berubah, mula secara berperingkat. Bila dah berjaya ubah satu benda kecil dalam hidup, baru ubah yang lain pula ya. J



4. EVERYTHING NEW

Yup, bila kita dah tinggal benda lama, of course lah semua akan jadi baru. Wah, awak dalam dunia baru nanti. Tahniahhh, dunia baru penuh kebaikan tuu. Siapa tak mau kan, hanya orang yang jelas matlamat dia aje akan suka giler dengan dunia baru dia, dunia yang Allah cintai dan sukai. Tahniah awak pilih jalan ni.

Saya yakin awak akan tenang dan rasa bahagia je bila berada dalam situasi ni nanti. Sebab apa? Sebab awak akan banyak ingat Allah swt. J

Firman Allah dalam surah Ar-Ra’d ayat 28 :

Maksudnya : “Iaitu orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah, hati menjadi tenteram.”

Masa tu, janganlah janggal bergaul dengan rakan-rakan baru dan suasana baru. Takpa segan awal-awal tu, biasalah kan. Awak redah aje, usah peduli apa orang belakang awak duk mengata. Kalau depa sibuk-sibuk jugak, cakap cenggini kat depa.

“Meh nak stepler mulut hang, tak habis-habis duk mengutuk orang.” Hihi, gurau saja.

Kalau ada orang sekeliling kita tengah berubah nak jadi baik, kita support lah dia, awak-awak. Jangan jatuhkan dia, dia kan nak buat benda baik. Dan nanti mana tau awak pula ikut jejak dia. Aamin. J


5. SADO

Okay, sekarang seriuslah saya bangga dengan awak kalau dah berjaya duk dalam dunia baru ni. Dunia penuh keimanan, ketaqwaan, kebaikan dan kasih sayang Allah swt.

Haa, masa ni saya nak pesan ni awak kena SADO tau, sado iman dan hati. Awak faham dah kan, mesti akan ada aje ‘sekelompok makhluk’ yang tak suka bila kita berubah ni. So tak mustahil akan ada yang cuba nak jatuhkan kita tapi jangan risau. Kalau awak kuat berpegang dengan Allah, kuat hubungan dengan Dia, gerenti awak tak mudah ter’peleot’ dengan semua ujian macam tu.  Selalu jugaklah duduk dengan orang baik-baik. Mudahan mereka boleh bantu kita juga.

Sabar dan kuat tau. Jangan mudah terpengaruh, ingat satu ja aku ada Allah, aku nak redha Allah, aku nak syurga Allah, aku tak nak jadi bahan bakar dalam neraka, aku nak mati dalam kebaikan, jadi aku kena istiqamah di landasan ni. Aku tak boleh goyah! 

Doa selalu dengan Allah swt tau, sekecil apapun masalah awak, doa dan doa kat Dia. Ikat hati supaya sentiasa connect dengan Dia. Manusia tanpa pertolongan Allah memang tak mampu nak melawan segala godaan dan dugaan. Jadi mohon kepada-Nya ya.

Firman Allah swt dalam surah Fussilat ayat 36 :

Maksudnya : “Dan jika syaitan mengganggumu dengan sesuatu godaan, maka mohonlah perlindungan kepada Allah..”

Orang yang benar-benar insaf, dia akan bersungguh-sungguh untuk baiki dirinya. InsyaAllah.

Okay, saya akan mendoakan awak kekal dan istiqamah di jalan ni. Tahniah dan syabas berjaya berusaha untuk perbaiki diri. Ingatlah Allah swt sentiasa bersama kita, so tak mau lemah dan berputus asa. Semoga kuat selalu. Didoakan 2017 banyak memberi kebaikan dalam hidup dan kita semua dapat bertemu lagi di syurga kelak. Aamiin. J

“Manusia jika diberi peluang untuk berubah, mereka akan berubah. Naluri kebaikan sudah ada dalam diri.” Dr Fariza Md Sham, pensyarah Psikologi Dakwah.


Sekian coretan kasih sayang dari CikRose. =)


Assalamualaikum!


2601216
Bangi
1049 am