Saturday, 31 December 2016

Padamu Ku Luah, ayah.



Bismillahirrahmanirrahim...

Ada kawan cakap "bestnya dapat share cerita pasal hati dengan ayah."

"Berani ek kongsi cerita macam tu kat ayah."

Ni antara respon dari kawan apabila saya bagitau saya akan share berkenaan apa-apa masalah, termasuk bab hati & perasaan kat ayah saya.
Bila kawan respon macamtu saya mesti tersenyum. 😊

Sebenarnya dulu saya tak macamtu pun. Mana beranii nak share masalah macamtu dekat ayah melainkan mak.

Tapi atas satu takdir Allah, sesuatu terjadi dalam hidup saya zaman dulu
,disitulah saya mula menangis di bahu ayah.😍😊

Dan sampailah sekarang masalah besar especially soal masa hadapan saya akan kongsi dengan ayah.
Apabila down, rasa tak kuat, rasa nak nangis, rasa nak luahkan sesuatu, memang saya akan call ayah.

Pernah la satu masa tu, memang 'tak betul' dah rasa. Serba tak kena, rasa nak nangis entah apa-apa malam tu.

Dan saya nampak ayah je tempat nak luah. Saya call banyak kali tak berjawab malam tu. Last sekali termenangis dekat kawan. Masa tu rasanya sebaab stress. Pertengahan sem kan.

Tapi tapi... saya tetap tak rasa puas. Saya tahu sebabnya adalah sebab saya tak luah kat ayah lagi.😒
Selepas dapat luahkan segala perasaan yang mengganggu kat ayah barulah lega.

Ujian dulu buat saya lebih rapat dengan ayah, akan meluah & menangis padanya.😊

Sejak tu saya bersyukur sangat ujian tu Allah timpakan kat saya sebab saya dah nampak hikmahnya dalam hidup saya di masa sekarang.

See, baik kan Allah. Masa dulu memang pahit tapi manis di masa sekarang.πŸ’Husnu zhon selalu pada Allah.

Sebenarnya anak perempuan elok rapat ayah sebab bila dewasa dia akan jadi wanita yang mudah berdikari, berani.

Dan bila banyak kongsi dengan ayah jugak, kita dapat dengar special advice dari seorang lelaki yang telah matang.

Tambah-tambah ayah kita kan dah banyak pengalaman. Mestii banyak sangat nasihat berguna untuk kita yang baru nak kenaii dunia ni haa😊

Lastly saya nak share satu statement ni.

"Keprihatinan ayah apabila melibatkan keselamatan dan keselesaan anak perempuannya memang boleh dikatakan agak 'keterlaluan' tetapi sebenarnya dia hanya ingin anak perempuannya sentiasa dalam keadaan selamat dan selesa"

"Ayah adalah lelaki pertama yang bertakhta di hati setiap anak perempuan. Anak mengenali karektor dan sikap seorang lelaki daripada ayah sebab itu seorang ayah seboleh mungkin cuba menonjolkan dirinya sebagai lelaki yang gentlemen, pelindung, prihatin, penyayang dan tegas.

Bahkan sebagai ayah, anda perlulah menerapkan aspek ketegasan kepada anak-anak dalam membantu pembentukan keperibadian anak. Walaupun kadang kala ada anak yang kurang suka dengan ketegasan namun lama-kelamaan mereka terbiasa dengan karektor ayah dan membantu mereka menjadi anak perempuan yang lebih yakin dan pandai menjaga diri.

Tetapi percayalah, seorang ayah akan lebih mudah berasa kasihan jika anak perempuannya ditimpa masalah. Malah dialah yang lebih memberi keyakinan dan semangat kepada anak dengan caranya yang tersendiri.

Walaupun secara fizikal, ayah lebih garang dan tegas namun kasih sayangnya tidak pernah berkurangan untuk si anak gadis. Hanya ayah sahaja akan menjadi lelaki yang boleh dipercayai oleh anak perempuan sampai akhir hayat mereka."

Sangat sayang ayah. Hati saya benar-benar cinta pada ayah. Ayahlah lelaki teragung saya.  Apabila saya lemah, ayah beri nasihat. Walau nasihatnya tegas tetapi saya terimanya kerana saya yakin ayah nasihat sebegitu sebab dia sayangkan saya.... :'( Ayah nasihat sebegitu sebab ayah nak saya kuat. Terima kasih buat yang pernah datang dengan penuh beradab dengan ayah saya.

Terima kasih buat yang pernah melukakan, saya bersyukur segalanya hari ini. :)

Selepas Allah, dengan adanya ayah, aku kuat!

Pesanan saya hargai ayah, tegasnya dia sebab terlalu sayangkan kita. Sabar dengan ujian di hujungnya ada hikmah yang sangat indah.😊


Kasih SelamanyaπŸŒΉπŸ’





Assalamualaikum.

CikRose~


311216
0748 am
Bangi

Monday, 26 December 2016

LETS HIJRAH 2017!



Bismillahirrahmanirrahim…

Dengan kasih dan sayang saya menulis kembali di lama kesayangan.

Dah lama tak update blog saya ni. Iya, saya memang sayang blog ni sebab disinilah bermula saya menulis dengan konsisten satu masa dahulu. Bayangkanlah dari zaman sekolah menengah hingga sekarang usia 20-an, blog inilah medan saya menulis dan berkongsi.

Sangka saya dah setahun tak update rupanya tak sampai setahun lagi, sebab rasa macam dah lama sangat tak buka blog. Nasib baik rindu kepada blog datang bertandang, kalau tak, rasanya sampai tahun depan lah terbengkalai blog ni. Hehe. Bukan saya tak menulis dah, menulis aje tapi di Facebook dan Instagram.
Hari ni saya nak share pasal persiapan membuat azam baru. Iyalah, lagi seminggu kan kita nak masuk 2017. Cepatnya alahai, tahun depan umur saya dah 2… tet tet. Biarlah rahsia hee.
Okay straight to the point ya. Siapa kat sini ada berhasrat 2017 adalah tahun untuk aku ubah diri aku jadi LEBIH BAIK dari 2016? Haa, angkat jari telunjuk cepat. Ngeh3.

Saya tahu ramai antara kita nak sangat berubah kan, tambah-tambah kalau kita mula sedar kesilapan diri kita selama ini, apabila kita dah sedar kita hanya ‘hidup’ sekadar memenuhi keperluan hidup di dunia semata. Kita hidup dengan sibuk mencari harta, kekayaan dan kebahagiaan dunia. Akhirat tak FIKIR langsung. Astaghfirullah.
Baguslah dan tahniah kalau ada hasrat macamtu, tahniah sebab dah mula fikir tentang akhirat. Itu tandanya apa?

Tanda Allah sayang kita, yeah betul! Tanda Dia masih pedulikan kita walaupun kita pernah abaikan Dia. See, Dia Maha Penyayang kan? Lafaz syukur hamdalah kerana Allah telah sedarkan kita kepentingan akhirat sebelum tiba ajal kita. Alhamdulillah.
Jom kita reset azam baru sekarang juga.

Untuk uji adakah kita sekarang berada di landasan betul ke tak, cer tanya kat diri hangpa sat.

“Apa yang penting dalam hidup kita setiap hari dan setiap saat? Hari-hari apa yang selalu kita fikirkan atau risaukan?”

Kalau setiap saat kita fikir soal dunia macam harta, wang ringgit, bisnes yang lingkup, berfoya-foya, bermakna fokus kita adalah dunia sahaja. Bersedihlah kalau kita ada ciri-ciri itu.
Kalau jawapan awak, Allah, risau dosa dan hari kiamat, haa proud with you!Tahniah, awak di landasan yang betul sekarang ni.

1. NIAT

Hadis pertama dalam 40 hadis Imam Nawawi menyebutkan soal niat, disitu kita dapat tahulah kan betapa pentingnya niat sebelum melakukan apa-apa perkara. Sebabnya apa yang kita lakukan tu nanti, bergantung pada niat kita. Kalau niat baik, jadi pahala yang kita dapat nanti. Kalau niat dah buruk, alahai rugi sajalah jawabnya. Lagi parah kalau dapat azab di akhirat nanti. Minta jauh.

Jadi tanamlah NIAT buat sesuatu kerana Allah swt. Sekarang kita nak berubah kan, so pasang dalam hati aku nak berubah ni kerana Mu wahai Allah. Aku serius, aku bersungguh nak ubah hidup aku. Cukuplah ya Allah aku hidup dalam kelalaian selama ini, aku nak dekat dengan-Mu. Itu contohnya la, nanti awak luahlah sepenuh hati awak kat Dia kenapa awak nak berubah sebenarnya ni.

Bila rasa niat kita macam dah terpesong tu, cepat-cepat ‘renew’ niat kita. Dalam Islam juga memang menyarankan kita perbaharui niat sebelum, semasa dan selepas. J
Pasaipa?

Supaya tak sia-sialah apa yang kita lakukan tu. Kalau niat terpesong, kita dapat pahala lagi ke? Hmm..


2. JELAS MATLAMAT

Haa, sebelum letak matlamat make sure kita faham tau kenapa kita nak berubah?
Sebab kalau ada kefahaman, barulah kita tahu apa langkah kena buat nak mengikis sifat buruk kita itu.

Selepas itu, barulah kita set SEJELAS-JELASNYA matlamat kita apa di pengakhiran semua ni.

Opkos lah syurga kan? Ke nak masuk neraka nanti? Tak kan. Tapi sebelum nak dapat syurga tu mestilah kita kena kutip banyak benda lain lagi di dunia ni.
Apakah tu?!

Itulah dia keampunan Allah, rahmat Allah swt dan redha-Nya. Iya dak. Kalau Allah tak ampunkan kita lagi, acane kita nak masuk syurga Dia nanti?

Opkos Allah tak kasi kita masuk tempat terlajak indah tu kalau masih ada dosa bertenggek dekat jasad kita. Allah. :’(

Macamtu juga dengan rahmat Allah, kalau Allah kasih kat kita, barulah kita dapat masuk syurga tau. Kalau tak, memang nampak api membara la nanti. Ya Rabbi, minta jauhhh. Takut!


3. START!

Mulakan sekarang! Tak perlu nak dengar wisel baru nak berlari macam pelumba lari. Tapi kita terus je ‘berlari’ sambil tanggalkan dan lontarkan jejauh segala keburukan dan kesilapan diri kita. Biar semua tu tercampak dan tertinggal di belakang sana. Yang penting kita semakin maju ke depan dengan diri yang baru, diri yang lebih baik. insyaallah.

REMINDER! Jangan pernah toleh belakang lagi bila dah berlari ke depan. Ingat, kalau tak saya cubit dan tarik telinga hang sampai merah. Haha.

Kalau masih teragak-agak, ingat satu jela, orang yang teragak-agak mesti lambat sampai ke destinasi. Orang yang berani mesti laju dan cepat sampai sebab dia yakin dah apa dia nak! Orang yang teragak-agak ni, lari sikit duk toleh-toleh belakang. Asyik toleh belakang, kang jatuh longkang busuk baru tau. So just straight forward okay. Berlari tanpa henti.

Tapi jangan terlalu mendesak diri sampai dalam satu masa semua kita nak ubah. Nak berubah atau proses pemulihan ni memang perlu slow-slow dan beransur-ansur.
Allah swt sendiri nak ubah masyarakat Jahiliah, menurunkan ayat al-Quran pasal arak secara beransur-ansur kepada diorang. Allah turunkan ayat untuk bagi kefahaman dulu kat depa pasal kenapa arak ni haram dan kenapa bahaya arak ni. Sebab pa?
Sebab kalau Allah turunkan secara drastik arak tu haram, rasa ada yang nak ikut? Mesti tak kan.  

Macam tu juga la kita nak berubah, mula secara berperingkat. Bila dah berjaya ubah satu benda kecil dalam hidup, baru ubah yang lain pula ya. J



4. EVERYTHING NEW

Yup, bila kita dah tinggal benda lama, of course lah semua akan jadi baru. Wah, awak dalam dunia baru nanti. Tahniahhh, dunia baru penuh kebaikan tuu. Siapa tak mau kan, hanya orang yang jelas matlamat dia aje akan suka giler dengan dunia baru dia, dunia yang Allah cintai dan sukai. Tahniah awak pilih jalan ni.

Saya yakin awak akan tenang dan rasa bahagia je bila berada dalam situasi ni nanti. Sebab apa? Sebab awak akan banyak ingat Allah swt. J

Firman Allah dalam surah Ar-Ra’d ayat 28 :

Maksudnya : “Iaitu orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah, hati menjadi tenteram.”

Masa tu, janganlah janggal bergaul dengan rakan-rakan baru dan suasana baru. Takpa segan awal-awal tu, biasalah kan. Awak redah aje, usah peduli apa orang belakang awak duk mengata. Kalau depa sibuk-sibuk jugak, cakap cenggini kat depa.

“Meh nak stepler mulut hang, tak habis-habis duk mengutuk orang.” Hihi, gurau saja.

Kalau ada orang sekeliling kita tengah berubah nak jadi baik, kita support lah dia, awak-awak. Jangan jatuhkan dia, dia kan nak buat benda baik. Dan nanti mana tau awak pula ikut jejak dia. Aamin. J


5. SADO

Okay, sekarang seriuslah saya bangga dengan awak kalau dah berjaya duk dalam dunia baru ni. Dunia penuh keimanan, ketaqwaan, kebaikan dan kasih sayang Allah swt.

Haa, masa ni saya nak pesan ni awak kena SADO tau, sado iman dan hati. Awak faham dah kan, mesti akan ada aje ‘sekelompok makhluk’ yang tak suka bila kita berubah ni. So tak mustahil akan ada yang cuba nak jatuhkan kita tapi jangan risau. Kalau awak kuat berpegang dengan Allah, kuat hubungan dengan Dia, gerenti awak tak mudah ter’peleot’ dengan semua ujian macam tu.  Selalu jugaklah duduk dengan orang baik-baik. Mudahan mereka boleh bantu kita juga.

Sabar dan kuat tau. Jangan mudah terpengaruh, ingat satu ja aku ada Allah, aku nak redha Allah, aku nak syurga Allah, aku tak nak jadi bahan bakar dalam neraka, aku nak mati dalam kebaikan, jadi aku kena istiqamah di landasan ni. Aku tak boleh goyah! 

Doa selalu dengan Allah swt tau, sekecil apapun masalah awak, doa dan doa kat Dia. Ikat hati supaya sentiasa connect dengan Dia. Manusia tanpa pertolongan Allah memang tak mampu nak melawan segala godaan dan dugaan. Jadi mohon kepada-Nya ya.

Firman Allah swt dalam surah Fussilat ayat 36 :

Maksudnya : “Dan jika syaitan mengganggumu dengan sesuatu godaan, maka mohonlah perlindungan kepada Allah..”

Orang yang benar-benar insaf, dia akan bersungguh-sungguh untuk baiki dirinya. InsyaAllah.

Okay, saya akan mendoakan awak kekal dan istiqamah di jalan ni. Tahniah dan syabas berjaya berusaha untuk perbaiki diri. Ingatlah Allah swt sentiasa bersama kita, so tak mau lemah dan berputus asa. Semoga kuat selalu. Didoakan 2017 banyak memberi kebaikan dalam hidup dan kita semua dapat bertemu lagi di syurga kelak. Aamiin. J

“Manusia jika diberi peluang untuk berubah, mereka akan berubah. Naluri kebaikan sudah ada dalam diri.” Dr Fariza Md Sham, pensyarah Psikologi Dakwah.


Sekian coretan kasih sayang dari CikRose. =)


Assalamualaikum!


2601216
Bangi
1049 am

Sunday, 29 May 2016

SPECIAL GIFT! (BUKU WAKE UP!)



Bismillahirrahmanirrahim...

Apa khabar sahabat-sahabat yang dikasihi Allah swt? Mudah-mudahan sentiasa dalam naungan rahmat dan hidayah Allah swt ya. aamiin. :)

Minggu hadapan, jika dipanjangkan umur, kita akan menyambut ketibaan bulan Ramadhan al-Mubarak. Kan? Harapnya kita sempat menjalani ibadah puasa dengan keimanan tahun ini. Aamiin.

Sebenarnya, saya nak bagitahu sesuatu ni. Berita gembira kepada sesiapa yang masih berkira-kira nak beli ke idok buku WAKE UP ? Heh! hee.

Sekarang, saya nak ajak kengkawan, tak mau fikir banyak dan lama-lama lagi.

Sebab apa?!

Sebab ada special gift saya nak hadiahkan kepada kalian.

Bukan satu tapi... DUA! Dua special gift. Woww! InsyaAllah doakan ya. 

Ia adalah sebagai tanda penghargaan dari saya dan sempena meraikan Ramadhan kareem. Saya berhajat nak kasi 'something special' ini kepada SEMUA pembeli buku WAKE UP! sepanjang Ramadhan nanti. Biiznillah insyaAllah. =)

Ulang semula * SEMUA PEMBELI SEPANJANG BULAN RAMADHAN* =)

Mesti tertanya-tanya kan dan nak tahu apa yang special dalam buku ini nanti?! Meh la order dulu. Hadiah 'special' ini hanya untuk bulan Ramadhan saja tau.
Lagi cepat kengkawan order, lagi senang saya buat preparation. Dan paling penting, lagi cepatlah kengkawan tahu apakah yang 'special' tu! He~

Benda-benda special ni tak bestlah kalau dah bagitahu awal-awal, kan? InsyaAllah, hadiah special tu dalam proses pembikinan. Doakan tau.

Tunggu apa lagi, jom whatsapp segera, 019-3263293. Saya tunggu, eh silap... special gift ni tunggu untuk berada di tangan kengkawan. ;)


Haa, bagi yang tak tahu lagi pasal buku Wake Up ni, inilah dia 'wajah' Wake Up! Sebuah buku genre motivasi kehidupan. Nak tahu lebih lanjut dan feedback, boleh whatsapp atau lihat di fb saya ya. :)

Baik, itu sahaja untuk pengumuman special ini. Sempena Ramadhan bakal tiba, marilah kita banyakkan berdoa ya, moga Ramadhan kali ini membawa 1001 perubahan kebaikan kepada kita terutama iman dan akhlak kita. Allahumma aamiin.

*Nantikan artikel saya di tazkirah.net, bertajuk 5 Amalan Rasulullah Menjelang Ramadhan.* Mudahan kita dapat mencontohi dan beramal dengan amalan sunnah baginda. aamiin.



Salam Mahabbah.

~Umie Balqis~


Ukm
1111am
290516





Sunday, 8 May 2016

Buku Wake Up!




Assalamualaikum wrm wbt.

Apa khabar kengkawan dan pembaca sekalian?

Diharapkan kita semua sentiasa dalam keadaan sihat walfiat. Jap, harap sihat jasmani dan juga rohani ye! :)

Alhamdulillah, dengan izin Allah swt kita masih bernafas sehingga hari ini kan, hingga bulan Mei ini.
MasyaAllah, dalam kesibukan kita dengan urusan dunia, harap kita tak lupa yang sebulan sahaja lagi 'tetamu mulia' bakal tiba.

Tetamu mulia yang saya maksudkan adalah Ramadhan Mubarak. Allahu. Mudah-mudahan bermula sekarang kita sudah merancang ibadah apa yang kita mahu tingkatkan sempena kehadiran Ramadhan.

Kalau tetamu nak datang rumah kita, punyalah kita hidang makanan sedap-sedap kan. Kemas rumah bukan main lagi. Ketibaan Hari Raya pun macam tu tetapi kehadiran Ramadhan tak pula kita sambut sebegitu.

Kenapa ek?

Jom recheck balik sebenarnya kita happy tak dengan bulan Ramadhan mulia dalam hidup kita selama ni? Kita menghargainya tak? Sedangkan kita dah tahu bulan itu hanya sekali setahun.... :)

Opss! Terlari topik dah ni. Maaf, maaf. hee.

Sebenarnya posting saya hari ini saya nak share dengan sekalian pengunjung blog saya ni. (Macam ramai jer pengunjung dia) hee.

Saya nak bagitahu, alhamdulillah dengan izin dan takdir Allah swt semalam buku WAKE UP! keluaran Nur El Hikmah Publisher telah dilancarkan di PBAKL 2016.

Alhamdulillah, syukur tak terhingga, dalam buku tersebut terdapat tulisan dhaif saya yang bertajuk 'Grab Pahala, Jom!'

Alhamdulillah, takdir Allah swt, PBAKL 2015 tahun lepas saya dijemput menghadiri pelancaran buku arwah Ammar iaitu buku Setelah Ammar Tinggalkan Kita' terbitan Karya Bestari, Karangkraf.

Tahun ini PBAKL 2016 ke pelancaran buku WAKE UP! pula. Kedua-dua buku tersebut ada sikit tulisan saya. Alhamdulillah. Mudahan para pembaca dapat manfaat darinya ya. aamiin.

Sedikit pengenalan tentang buku WAKE UP!, ini adalah buku genre motivasi kehidupan. Buku ini menggabungkan 7 orang penulis muda, antaranya adalah Aizuddin Hamid (penulis buku TAMAK PAHALA), Hazwani Helmi (adik Heliza Helmi) dan rakan-rakan penulis dari USIM dan UKM.



Haaa... nak tahu apa yang saya nukilkan dalam buku tersebut.

Jom baca petikannya!


Petikan tulisan saya, "Grab Pahala, Jom!"

πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“

"Itu namanya ujian. Ujian nak beramal. Macam mana kita nak tambah amalan sunat lain kalau al-Quran pun masih rasa berat nak membacanya. Betul tak?"😊

πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“

"Orang yang pandai ialah mereka yang telah terjaga sebelum meninggal dunia serta telah menyiapkan bekalan yang cukup sebelum melanjutkan perjalanan panjang di akhirat"

πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“

"Bayangkan satu hari nanti, orang lain mengucapkan lafaz ini kepada kita.
Innalillahi wainna ilaihirojiun
Bersediakah kita?!😱"

πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“

"Wake up lah! Sebelum kita wake up, jasad kita sudah berada dlm kubur!"


Haa tu antaranya. Saya menghasilkan tulisan diselitkan bersama kata-kata hikmah untuk mengindahkan lagi bahan bacaan insan dhaif ini.

Saya lebih memfokuskan kematian dan motivasi untuk kita 'terjah' jauh-jauh rasa malas dalam beramal dan beribadah.

Allah, saya pun bukanlah rajin tapi sekadar berkongsi mana yang boleh dikongsi. Pendek kata, dalam memotivasikan diri kita motivasikan orang lain jugak.
Haa gitulah lebih kurang ye.

Mengapa saya memilih untuk menulis tentang tu?

Sebab saya rasa tertarik nak ajak kita semua cepat-cepat grab pahala sebelum ajal menjemput!

Takut nanti dah meninggal dunia, emm tak sempat dah nak buat amalan soleh dan kumpul pahala. Sahabat-sahabat sayang, masa tu takda guna dah kita nak menyesal. Em.

Pendek kata, mula dari sekarang! Kumpul pahala! Jangan tangguh lagi!

Sesuai dengan tagline buku ini 'Kalau bukan sekarang, bila lagi?'

Jap, jap. Emm..
Jangan anggap apabila saya dan penulis lain menulis yang baik-baik, maka kami ni orang baik ya. Allahu. Kami tetap seorang manusia yang tak lepas dari melakukan dosa dan juga alpa. Kadang apa yang kami tulis adalah pengalaman hidup sendiri yang dirasakan baik untuk dikongsi dengan pembaca, Juga sebagai peringatan bersama.

Mana yang baik, kutiplah dan beramal. Mana yang buruk, lontar dan campak jejauh na. :)

Haa korang, siapa nak dapatkan buku ni cepat-cepat pi booth NUR EL HIKMAH, di dewan C booth no C1136. Esok last PBAKL tau.

Haa, sahabat-sahabat UKM nak order dengan saya pun boleh. InsyaAllah dalam masa terdekat stok sampai pada saya. :)
Boleh pm Facebook saya Umie Balqis Sanusi, atau whatsapp 019-3263293. InsyaAllah, kalau yang jauh-jauh, saya boleh poskan tapi ada cas postage ye kawan-kawan. Ngee.
InsyaAllah yang order dengan saya, akan saya selitkan kata-kata buat sekalian pembaca yang dikasihi Allah swt.

Jangan lupa dapatkan buku WAKE UP! 'Kalau bukan sekarang, bila lagi?'

Kutiplah sebanyak mungkin semangat baru dalam buku ini untuk memotivasikan diri kita yang sering dilanda taufan kemalasan dalam beramal. Bacalah. Mudahan dengan membaca buku ini Allah swt nilai sebagai salah satu usaha kita dalam memperbaiki diri menjadi hamba-Nya yang beriman. aamiin.

Mudahan selepas membaca buku ini akan 'wake up' lah jiwa-jiwa yang sedang dilanda kesedihan, kemurungan, kemalasan dan sebagainya lagi. Sama-sama kita bangkit dan mulakan langkah memperbaiki diri serta meningkatkan ibadah sunat kita ya. :)

Alhamdulillah, semua ini dari Allah swt. Saya harus malu untuk mendongak tinggi kerana saya siapa? Saya menulis dengan apa?
Dengan tangan dan jemari pemberian Allah swt.
Dengan laptop yang dibeli dari wang pemberian Allah swt.
Saya melihat pula dengan mata pemberian Allah swt.
Dan paling penting, saya dapat idea menulis kerana ILHAM kurniaan Tuhan Yang Maha Pemberi.

Maka, doakan saya supaya semakin tunduk kepada Rabb. Doakan saya. Doakan saya ya sahabat-sahabat dan saudara-saudara sekalian. Doakan juga buku kedua ini diterima Allah swt sebagai saham akhirat saya. aamiin.

"Moga semakin kau ke hadapan, semakin kau sujud pada Tuhan" -Umie Balqis Sanusi-

Hadza min fadli rabbi. Saya hanya wasilah menyampaikan dakwah peninggalan Rasulullah saw. allahumm solli ala Muhammad ya Rasulullah.

Baik, rasa sampai disini sahaja coretan saya kali ini. Jangan lupa hubungi saya untuk dapatkan buku WAKE UP! :)

Moga kalian sentiasa disayangi Allah swt. aamiin.


Assalamualaikum wrm wbt.





Ukm Bangi
080516
1232pm





Friday, 11 March 2016

Kunci ke Syurga



Bismillahirrahmanirrahim...

Kerna Dia Permataku 🌹

Beberapa hari sebelum majlis akad nikah berlangsung, seorang bapa memanggil bakal menantunya. Mereka berborak santai di petang hari.

Bapa : Betul kamu sayang anak pak cik?

Pemuda : Ya pak cik. Saya sayangkan dia.

Bapa : Kamu boleh janji dengan pak cik kamu akan jaga dia dengan baik?

Pemuda : InsyaAllah pak cik. Apabila terlafaz ijab dan qabul, Dia adalah amanah saya. Saya akan jaga dia sebaiknya.

Bapa menepuk bahu pemuda itu sambil tersenyum.

Bapa : Alhamdulillah, mudahan. Dia permata dalam hidup pak cik dan maknya. Maka jagalah dia seperti pak cik jaganya sebagai permata.

Moga dengan kamu nanti kilauan permatanya lebih terserlah. Agamanya, imannya, akhlaknya.
Terima kasih sudi terima dirinya. Terima kasih juga sudi bantu dan meneruskan penjagaan pak cik ke atasnya.

Jika pak cik dah takda, jaga dia elok-elok naa.. kerna dia permata pak cik. Berharga dalam hidup pak cik.

Pak cik percayakan kamu.

Selepas ini, kamu adalah kunci untuknya ke Syurga Allah.

Didiklah dia, sayanginya dan tuntunilah dia dengan mencontohi Rasulullah.πŸ˜₯


 Nukilan Jumaat Barakah :
Umie Balqis 🌹

110316

Thursday, 7 January 2016

Jom Kaya Akhirat !



Bismillahirrahmanirrahim...

Sebelum tidur, biasa memang akan tulis sesuatu di sini. (Instagram)

Sebelum berhenti mengulang kaji tadi, tetiba terfikir.

Orang takkan tahu kenapa kita begitu ketagih membuat pekerjaan atau kebaikan.

Namun Saya yakin setiap orang ada sebab dan matlamat mengapa dia berbuat sesuatu itu.

Kalau saya, mesti orang akan fikir itu memang minat saya sebab itu saya selalu menulis.

Iya tepat.

Tetapi antara sebab utama lain ialah sebab saya takut saya takde tinggalkan satu benda yang bermanfaat utk insan, selepas saya meninggal.

Hanya tulisan yang ada di Ig, Fb dan Blog menjadi harapan saya ia boleh mengalirkan pahala berterusan buat saya.

Tetapi masih rasa tak puas hati dan cukup dengan itu.

Tak cukup.

Hingga rasa benar-benar nak usaha terbitkan sesuatu tahun 2016. Nak tinggalkan sesuatu juga buat masyarakat.
Nak buat juga walau terbitkan Zine cuma.
Doakan saya. Doakan Allah bukakan jalan.

Tidaklah semua ini dilakukan melainkan memikirkan bekalan akhirat kita.

Marilah sama-sama kita fikir dan plan kerja atau kebaikan apa kita nak buat yg menghasilkan pahala kepada kita dan orang lain.

Fikirlah.

Janganlah kita jadi manusia yang miskin di akhirat kelak.
Tapi tanamlah azam nak jadi makhluk Allah swt yang KAYA disana.

Allahumma aamiin.

Letaklah ingatan tentang KEMATIAN ATAU MAUT dihadapan mata kita selalu. Baru kita rasa terkejar-kejar nak buat kebaikan.

Kadang terinspirasi juga dengan sebab saya nak buat BIDADARI SYURGA CEMBURU DENGAN SAYA.

Apapun moga Allah sentiasa dorong diri kita membuat kebaikan. Aamiin.

Moga setiap tulisan saya yang dibaca kalian, kalian dapat kutip sedikit kebaikan darinya.

Doakan saya dan kita husnul khatimah.

P/s : Tulisan ini adalah post beberapa hari lalu di Instagram.
Mudahan bermanfaat. Moleklah permulaan tahun baru ini kita merancang sesuatu. Moga dalam minda kita sentiasa plan nak buat kebaikan apa yang boleh memberi manfaat yang berterusan. Sebelum meninggal, harap kita tinggalkan sesuatu yang bernilai untuk kita di alam sana.


Ukm
070116